Definitie publicitate – Agentii de publicitate din Romania

Definitie publicitate – Agentii de publicitate din Romania

Definitie publicitate –

Agentii de publicitate din Romania

Publicitatea are numeroase definitii, care de care mai complexe, insa noi ne-am gandit la o definitie simpla a publicitatii, care sa fie usor de inteles pentru toata lumea. Prin urmare, publicitatea reprezinta modul in care faci cunoscut publicului un produs/ serviciu. Se poate realiza prin diferite moduri: anunturi in ziare, la TV sau Radio si cel mai des intalnita in zilele noastre, in mediul online.

Cand a aparut publicitatea?

Cea mai veche forma de publicitate dateaza din secolele XI-VII i.Ch, in China- se promovau prin poezii si cantece diverse produse alimentare, conform site-ului wikipedia.

In Roma Antica si in ruinele Babilonului, 500 de ani mai tarziu, comerciantii inscriptionau pe bucati de stanca mesaje pentru a informa calatorii.

Asadar, primele forme ale publicitatii dateaza din antichitate, cand oamenii doar isi informau publicul despre ceea ce vand, fara a evidentia insa si beneficiile produselor lor.

Evolutia publicitatii 

Ulterior, a aparut o forma noua si relativ simpla de publicitate, realizata prin intermediul strigatorilor. Acestia erau angajati ai comerciantilor, a caror misiune era sa strige beneficiile pe care le aduc produselor lor. In zilele noastre, noi strigatori sunt crainicii care difuzeaza reclamele radio si TV.

Prima reclama tiparita si distribuita in masa a fost in Germania, in anul 1525, cand printr-o brosura se promovau calitatile unui medicament miraculos.

In jurul anilor 1880 David Adania pune bazele primei agentii de publicitate din Romania care ii purta numele.

De atunci si pana in prezent, publicitatea a evoluat si a ajuns astfel, un mod de afirmare si longevitate pentru comert si prestarea de servicii.

Cea mai cunoscuta strategie de marketing

Inceputurile strategiei de marketing care folosesc persoane publice pentru promovarea produselor, se face in anul 1924, cand Regina Maria a Romaniei accepta sa promoveze crema Pond’s Cold. Odata cu trecerea timpului, aceasta metoda s-a dovedit a fi cea mai eficienta, pentru ca conferit publicului credibilitate.

Cum a evoluat publicitatea prin intermediul tehnologiei

Daca la inceput oamenii pictau si desenau panourile publicitare, dupa aparitia calculatorului lucrurile s-au schimbat radical. Reclamele se tiparesc la calculator, apar reclame in statiile de autobuz, pe chiosc-uri si pe masinile de taxi.

In perioada 1990-2002, in Romania s-au edidat circa 198 de titluri de publicatii specializate in publicitate, dintre care 63 au fost difuzate national. Tot in 1990, Tim Bernes-Lee inventeaza World Wide Web (www) si industria publicitara si-a pus bazele in lumea virtuala, unde activeaza si in prezent, cu mare succes.

Conform site-ului topfirme.com, dupa codul de cautare CAEN rezulta un numar de 7311 firme de publicitate din Romania, care au cifra de afaceri 1,4 Miliarde de euro. ( 0,49 din cifra de afaceri a Romaniei) si un numar impresionant de angajati – 20.440

In Municipiul Bucuresti se regasesc 3.614 agentii de publicitate, cu un numar de 11.309 de angajati, avand un profit de 99 milioane de euro.

Speram ca articolul nostru vi s-a parut interesant si ca ati putut observa ce evolutie uimitoare a avut publicitatea de-a lungul timpului, dar si numarul impresionant de agentii de publicitate prezente in Romania.

Noi va asteptam la CBR Marketing, unde veti gasi intotdeauna serviciile publicitare de care aveti nevoie! Pentru orice detalii si oferte, va stam la dispozitie! de-a lungul timpului, dar si numarul impresionant de agentii de publicitate, prezente in Romania.

 

Surse: www.wall-street.ro

www.historia.ro

topfirme.com

 

 

 

 

Share this post